Thursday, December 30, 2010

Ucraine, mon amour...perdu pour toujours...

...je l'espere

Aceasta postare e din ciclul la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. Toata lumea baga ca Bukovel in sus, Bukovel in jos, ca ce fain ii, ca ce partii OK au. M-a innebunit de cap A., o prietena de a mea si pana la urma ma zis ca sa mergem. Am plecat din Oradea si am ajuns la Sighetu Marmatiei pe 27 seara pe la 17. M-am intalnit cu A. si cu Tz. si am mutat bagajele mele in Skoda lui A.
Si apoi am purces in intuneric :)
Prin vama romaneasca am trecut ca prin branza. Apoi a inceput vama ucraineana. Toata lumea stie (e un fel de secret a lui Polichinelle) ca, indiferent cu oricine discuti, trebuie sa ai o bancnota de 1 leu in pasaport. Da, una de aia verde de un leu, they are damn cheap...
Dupa discutii cu trei persoane (3 lei/caciula) si vreo 10 minute, intram in Ucraina. Scoatem carboave (grivne aka. grivei) de-ale lor (curaj pe mine nu alta, dar am stat 5 minute sa analizez bancomatul, am bagat un card expirat cu chip, etc.).
Ne-am oprit la un magazinas in satul de granita unde am luat de-ale gurii si am avut una din putinele surprize placute ale turei, am gasit bere ceheasca Staropramen (http://en.wikipedia.org/wiki/Staropramen_Brewery - favorita mea intre berile cehesti) la 5 grivei sticla (adica vo 2,1 RON). La intoarcere in ceva magazin mai mare am gasit si la 4,5 grivei sticla. Si alt punct pozitiv, tigarile la 4,5 RON. Astea sunt cam singurele puncte pozitive, de fapt.
Apoi am pornit la drum. Drum care ma facea sa imi fie dor de Oradea-Arad in stadiul curent. Adica era praf. Pana si placa cu "Remont" (reparatie) avea nevoie de un "remont" de cand era pusa acolo.
Dupa 2 ore si doua filtre de politie, am facut cei 100 km pana la pensiunea "Prutetz" (cred ca acolo si izvora Prutul). Ownerii vorbeau romaneste, dar desi A. vorbise pentru trei zile, in a doua zi dimineata ne-au anuntat ca trebuie sa parasim apartamentul ca ei l-au dat. Foarte najpa :( Ne-am facut bagajele si le-am lasat la ei intr-o camera si ne-am dus la schi, aveam 15 km pana la partie.
Acum vine "show"-ul. Ne-a oprit politia. Aia rutiera pe care Iushchenko a desfiintat-o ca prima masura, asa de corupta era. Au venit cu un gizmo pe care il poti cumpara si din piata si au zis ca Tz. a beut dupa ce l-au pus sa sufle de la vo 10cm. Era 11 dimineata si el bause o bere cu o seara inainte. Evident ca nu vorbeau nici o limba, tot ce am putut face a fost sa folosesc putina sarba pe care o stiam. Au zis ca sechestreaza masina si il duc la spital la Ivano-Frankivsk (150 km) pentru analize. Asta pe langa ca ne dadea peste cap toata ziua de schi, putea sa se lase cu consecinte mult mai nasoale. Analizele medicale pot fi falsificate, nimeni nu stia limba, etc., etc.
Asa ca am trecut la pasul 2: negocierea...
Comunistii aia fara Dumnezeu au cerut 6000 de carboave (~600 €). Dupa 20 de minute de pertractari am scapat cu 150€ si 300 carboave. Le doresc sa isi ia citostatice de ei. Amenda am impartit-o fiindca putea sa pateasca asa ceva oricare dintre noi. Oricum la politaii ucrainieni (un fel de raketi cu uniforma) le doresc cancer si scurgeri.
Acum sa descriu partea cu schiul. Astia schiaza cum au si ocupat Berlinul in '45. Ca tancul. Trebuie sa ai grija in spate, in fata, in stanga in dreapta. "Faza zilei" era cand te depasea un malac de o maja jumate (150 kg pt. non-bihoreni) in viteza si il vedea ca ridica, cand un schi cand alalalt si te apucai sa faci calcule in ce directie o va lua cand se imprastia.
La intoarcere am condus eu si m-am saturat de cat a trebuit sa prezint permisul si actele masinii la niste cacati cu caciula de blana si AK47 de ma simteam ca in filmele proaste cu Razboiul Rece (pe care fie vorba intre noi, ma bucur ca l-au pierdut rusii).
Ca si concluzie, nu va recomand sa mergeti in Ucraina. Desi am doi prieteni ucrainieni copii faini (ucrainieni de la noi pe care sper sa nu ii supere post-ul meu), sunt si mai convins ca Ucraina de azi e un stat comunist corupt pana in maduva oaselor, creat artificial si dupa care nu ar plange nimeni daca ar lua Rusia o bucata si daca ar inapoia teritoriile furate de la: unguri, polonezi, slovaci si romani. Deci le doresc o desfiintare cat mai rapida.
Ucraina? Been there, done that, never will do it again.

4 comments:

  1. eu am facut cam 8000km prin ucraina...pana la granita cu belarus si rusia.nu am patit nimic,am intalnit oameni foarte faini,nu am avut nici un fel e problema.poate ati fost voi cu norul desupra capului ;)

    ReplyDelete
  2. sincer, o bere iese din tine in 24 de ore. Pe langa respiratie iti iese si in sange. Asa ca la partea cu alcoolu, nu prea ai dreptate. Restu is 100 % adevarate. Da' cand stii ca mergi intr-un stat in asa hal, iti iei niste masuri de preacautie. Nu bei NIMIC 2 zile inainte daca conduci =)).

    ReplyDelete